Chyby při návrhu půdorysu podle Vastu

In Nezařazené by adminLeave a Comment

Lang Residence, Crete / 2009

Toto je ukázka projektu na kterém jsme pracovali v roce 2009. Cílem bylo navrhnout dům pro hosty o rozměrech 12x12m na pobřeží ostrova Kréta. Dům měl být navržen podle proncipů Vastu. Jednalo se o novostavbu, pozemek byl také poměrně rozlehlý, takže nic nebránilo tomu dispozičně navrhnout objekt podle pravidel Vastu a v ideálních proporcích.

Jednotlivé prostory jsou správně umístěny podle obecných pravidel Vastu. Celkový půdorys však vykazuje některé zásadní nedostatky, které by se v ideálním půdorysu neměly objevit. Tyto ˇžbyly zapříčiněny, v té době nedostatečnou znalostí některých Vastu pravidel. Základní chybou je že půdorys neumožňuje příčný průnik světla celým půdorysem v centrálních osách. Osa procházející středem a spojující východ a západ je blokována dělící stěnou mezi koupelnou a komorou a také objektem krbu.

Pravděpodobně je dobře, že tento projekt nebyl nikdy realizován a zůstal pouze na papíře.

Floor Plan -144sq.m.-05-14-09

Leave a Comment